# The movie starts at 3:15p.m and ends at 5:08 p.m how long is the movie?

Aug 8, 2018

color(chocolate)(5:08 - 3;15 = 1 Hr : 53 " Min"

#### Explanation:

$5 : 08 p . m - 3 : 15 p . m$

$\text{one hour = 60 minutes}$

$\therefore 5 : 08 = 5 \cdot 60 + 08 = 308 \min$

3:15 = 3 * 60 * 15 = 195 min"

5:08 - 3;15 = 308 - 195 = 113 min

$\implies \frac{113}{60} = 1 H r : 53 \text{ Min}$

Aug 8, 2018

The movie is $1 \text{hr" 53 "mins}$

#### Explanation:

$3 : 15 - 4 : 15$ is $1$ hour

$4 : 15 - 5 : 08$ is $53$ minutes

Aug 8, 2018

I tried this:

#### Explanation:

We get:
from: $3 : 15$ to $4 : 00$ elapsed: $45$min
from: $4 : 00$ to $5 : 00$ elapsed: $60$min
from: $5 : 00$ to $5 : 08$ elapsed: $8$min

Total:

$45 + 60 + 8 = 113$min or $1$hour and $53$min

Aug 8, 2018

1 hour 53 minutes

#### Explanation:

Start time 3:15p.m (15 minutes after 3pm)
End time 5:08 p.m (8 minutes after 5pm)

Subtract the start time from the end time to find the time elapsed.
$5 : 08 \text{pm" - 3:15"pm}$

Both times are "pm" (afternoon) so we don't need to account for hours changing back to 1 after 12

Subtract minutes first...
$08 - 15 = - 7$

It's not useful to have negative time, so convert 1 of the end time hours to minutes and try again.

1 hour = 60 minutes, so add 60 to 08 and subtract 1 from 5

End time 5:08 becomes 4:68pm
(68 minutes after 4pm is 8 minutes after 5pm).

Subtract minutes...
$68 - 15 = 53$ so minutes elapsed = 53

Then hours...
$4 - 3 = 1$ so hours elapsed = 1

Total time elapsed = 1 hour 53 minutes