# Discounts and markups?

## What are they? How do you do em?

Aug 29, 2017

See below!

#### Explanation:

Discounts:
Discounts mostly used by stores so that we can buy their products. Like you might see a sign that says,"15% Off of All Items!". To find out if it is a good deal or not, we calculate how much we'll save. It's just like calculating tax, but instead of confusing you more, lets just get to the examples...

A new pair of sunglasses cost $10 But then you see a sign that says "25% Off All Items". Step 1: Change the percent to a decimal 25%=0.25 Step 2: Multiply the decimal by the original amount to get the discount (the discount is the money that we save) 0.25times$10=$2.5 Step 3: Subtract the discount from the original price $10-2.5=7.5

The new price of the sunglasses is $7.50! Markups: Well, if stores offer discount all the time, they'll run out of business! So that's why once in a while they increase the price. They're called markups. We do the same steps as the discount but only Step 3 changes. Instead of subtracting, we add. Lets see the example... You want to buy this AWESOME game for your Xbox. Once you get to the shop, you see that there's a markup of 20%. What is the new price of the game? Step 1: Change the percent discount to a decimal 20%=0.20 Step 2: Multiply the decimal by he original cost (this is the markup) 0.20times$40-$8 Step 3: Add the markup price to the original cost $40+$8=$48

The new price of the board game is $48! I hope that this answer help the ones who need it! My source is my mind! :) Aug 29, 2017 See explanation below. #### Explanation: As an example, let's say that the price of some object is $100.

A "discount" is an amount that is taken off, or "discounted", from the price of some good or service.

Now, if there is a 25% discount on the $100 object, it will mean that 25% of $100 will be taken off from the $100 price. Rightarrow "Discount amount" =$100 times 0.25 = $25 Therefore, after a 25% discount, the price of the object becomes $75.

"Mark-ups", which are amounts added to the price, can be worked out in the same way as discounts.

If there were a 50% mark-up added to the price, 50% of $100 would be added to the $100 price.

Rightarrow "Mark-up amount" = $100 times 0.50 =$50

So, the final price of the object would become \$150.