# Elda purchased two pairs of shoes in Georgia, where the sales tax rate is 4 percent, at $50.00 each. She also bought a dress at$30.00 and a pair of trousers at $20.00. What is the total purchase price, including the sales tax? ##### 1 Answer Aug 23, 2017 See a solution process below: #### Explanation: First, we need to determine the total amount of products Elda purchased before taxes: Two pairs of shoes at$50 each is: 2 xx $50 =$100

Plus a dress at $30 is: $100 + $30 =$130

Plus a pair of trousers at $20 is: $130 + $20 =$150

We can now use this formula to find the total purchase prices, including the sales tax:

$p = c + \left(c \cdot t\right)$

Where:

$p$ is the total purchase price. What we are solving for.

$c$ is the cost of the products. $150 for this problem. $t$is the tax rate. 4 percent for this problem. "Percent" or "%" means "out of 100" or "per 100", Therefore 4 percent can be written as $\frac{4}{100}$. Substituting and solving for $p$gives: p =$150 + ($150 * 4/100) p =$150 + ($600)/100 p =$150 + $6 p =$156

Elda paid a total of \$156.